Mellan 1994 och 2005 arbetade jag på kyrkokansliet i Uppsala med Svenska kyrkans hemsida och Svenska kyrkans övriga hemsidorna på nationell nivå. Det här var tiden när webben blev vad den är idag och jag fick vara med om en fantastisk utveckling.

Utöver detta har jag hjälpt till med webbutveckling i andra sammanhang. Och så har det förstås blivit en del webbar i samband med egna projekt.

Här kommer några av de roligaste. (De andra har jag inte glömt. De gav nyttiga erfarenheter!) Där Internet Archive har sparat sidan i sin Wayback Machine finns en länk så du kan göra en liten tidsresa.

Svenska kyrkan

1994 gjorde jag mina första webbsidor. Det var ett intranät (innan ordet fanns) där vi publicerade kyrkokansliets ”Bra att veta”-pärm. Och vi använde den då alldeles nya Netscape 1 för att titta på härligheten. Sedan följde en mängd stora och små projekt.

Svenska kyrkans hemsida 1996

1995 publicerades den första versionen av Svenska kyrkans hemsida.

Se sidan på Internet Archive.

Kyrkomötets hemsida 1997

1997 Första lyckade live-webbTV sändningen i Sverige. Ett av Sveriges största bolag hade försökt sända sin bolagsstämma tidigare det året men den fastnade i en brandvägg.

Se sidan på Internet Archive.

Kursgården CIVITEs hemsida 1999

1999 Första webb-som-biståndsprojektet. Julinsamlingen hade fokus på Latinamerika. Jag och filmaren Leif Gustafsson åkte för att samla material och sedan gjorde jag webbplatser (på svenska och spanska) för både en församling i San Salvador och kursgården CIVITE i Nicaragua. 1999 fanns inte så mycket webbplatser på spanska. På CIVITE använde man internet en hel del (när man hade el och modemet fungerade) men det var e-post och bbs:er som gällde. När vi på deras webb bl.a. berättade om deras arbete med ekologiskt jordbruk (och kompostmaskar i synnerhet) innebar det att de fick frågor om det från hela den spanskspråkiga världen. Och på CIVITE var man glad att få dela med sej av sina erfarenheter.

Se sidan på Internet Archive.

Konsthantverk - Rourkes Drift 1999

2000 Året efter fortsatte vi med webbar från Sydafrika. Där lyckades vi till exempel hitta kunder i Europa åt konsthantverkarna vid Rourkes Drift.

Se sidan på Internet Archive.

Svenska kyrkan i Wien

2001 gjorde jag och Lara Sundell, vid Kyrkans hus dåvarande dataenhet, ett enkelt webbaserat publiceringsverktyg för de utlandsförsamlingar som inte hade webbplats. Det var flera som använde tjänsten och de får här representeras av församlingen i Wien.

Se sidan på Internet Archive.

Nu har jag visat på några konkreta webbprojekt under åren på Kyrkokansliet men den mesta tiden ägnade jag åt att informera om och samordna webbarbetet. Och vid något tillfälle kanske jag kunde inspirera någon också. Jag försökte introducera ett arbetssätt där informationsägare fick verktyg att själva publicera sin egen information men på ett strukturerat sätt så informationen blev lätt tillgänglig för webbplatsernas besökare. Webbplatser och bibliotek har det gemensamt att de ska vara lätt att använda.

Från att 1994 varit ensam om arbetsuppgifterna blev det mot slutet som det står psalmen "Jag kan inte räkna dem alla..."

Nordiska afrikainstitutet

Nordiska afrikainstitutets hemsida

2005 Efter flera år med allt mer datorer och alldeles för lite arbete med människor återvände jag till biblioteksvärlden och jag började på Nordiska afrikainstitutets bibliotek. Mina tidigare erfarenheter gjorde att jag fick leda projektet att förnya institutets webb. Den nya webbplatsen lanserades våren 2006.

Se sidan på Internet Archive.

Life & Peace Institute

Life & Peace Institute

Före 1994 var jag anställd på Life & Peace institute som bibliotekarie. Jag blev också deras IT-ansvarige. Jag fortsatte som konsult i några år efter att jag slutat min anställning där. 2006 slutförde vi arbetet med att få fram en ny webbplats. Här var utmaningen att hitta enkla (och billiga) verktyg för att göra en stor mängd forskningsrapporter tillgängliga.

Se sidan på Internet Archive.

Phone

Webbtidningen Phone

1996 blev jag tillfrågad om att göra en webbversion av tidningen Phone som Ericson gav ut. Den skulle användas i ett extranät gentemot deras kunder och finnas tillgänglig samtidigt som papperstidningen. Det blev ganska många nummer mellan 1996 till 1998. Eftersom den inte var publik finns den inte på Internet Archive.

Se en större bild.

erikklang.se

No Blues hemsida

Första versionen av erikklang.se gjorde jag i maj 2012 för att prova, och lära mig mer om, sökmotoroptimering (SEO). Målet var att få bra träfflista på Google vid en sökning på "Erik Klang".
Jag dokumenterade projektet på min Wordpress-blogg

Se en större bild.

Andra egna projekt

Här finns två av mina band.

No Blues hemsida

På No Blues hemsida fick jag möjlighet att leka lite mera med form, färg och funktioner än vad som var möjligt på Svenska kyrkans webbar. Den finns inte på Internet Archive. Läs mera om No Blues.

Se en större bild.

Trio Melurs hemsida

Trio Melur fick en hemsida som jag fortfarande tycker blev riktigt fin. Jag använde ett publiceringsverktyg så att vi alla tre kunde ändra och lägga till innehåll. Den finns inte på Internet Archive. Läs mera om Trio Melur.

Se en större bild.